T : +385 42 350 744, A : Braće Radića 52/B Jalkovec, Varaždin, E : info@ortorea.hr

Vijesti

Savjetovanje, prodaja, servis ..

Ugovorni isporučitelj za HZZO pomagala

Objavljeno : 23.03.2018  Izmjena : 23.03.2018

Vjerojatno oprema u vašoj lokalnoj teretani neće biti prilagođena za korisnike invalidskih kolica, kao što će biti rehabilitacijski centri u kojima se uobičajeno rehabilitirate

Vježbanje iz invalidskih kolica: odlazak u teretanu

Vjerojatno oprema u vašoj lokalnoj teretani neće biti prilagođena za korisnike invalidskih kolica, kao što će biti rehabilitacijski centri u kojima se uobičajeno rehabilitirate.

Međutim, uz savjete svog liječnika i uputama od osoblja u teretani, trebali biste iskoristit maksimum  od dostupne opreme. Treninzi se mogu prilagođavati kako bi odgovarali vašim osobnim potrebama. Mnogi dijelovi opreme mogu se koristiti iz sjedećeg položaja. I većina opreme za vježbanje je podesiva na neki način.

Standardne preporuke za vježbanje

Svakome s dobrim općim zdravljem, u dobi između 19 i 64 godine, preporučeno je sudjelovati u tjedno oko 150 minuta ili više  u aerobnim aktivnostima. Nije bitno jeste li ili niste korisnik invalidskih kolica, sve dok vam neko drugo zdravstveno stanje ne sprječava da vježbate.

Ako imate mogućnost vježbanja svaki dan, dobar cilj bi bio da vježbate 30 minuta dnevno. Također se preporuča da se dva ili više dana tjedno rade vježbe snage. Također bi trebali koristiti utege težine koji će vas izmoriti nakon jednog seta od 12 do 15 ponavljanja.

Vježbanje za korisnike invalidskih kolica

Korisnici invalidskih kolica angažiraju svoje mišiće na prsima i ramenima kako bi mogli upravljat kolicima. To može uzrokovati neuravnoteženost i napetost u mišićima pa ćete biti skloniji ozljedama. Da biste neutralizirali tu neravnotežu, važno je vježbati leđne mišiće. Vježbe koje repliciraju pokret povlačenja, kao što je povlačenje na lat. spravi, može pomoći.

Također je važno jačanje manjih mišića oko ramena i prsnog koša. Oni mogu oslabiti od neaktivnosti. Elastične trake pomažu kod ovakih vrsta vježbi, a kako se mogu postaviti i koristiti je vrlo podesivo.

Odabir teretane

Sastanak s upravom teretane dobra je ideja prije nego se odlučite pridružiti teretani. Trebali bi provjeriti nekoliko različitih teretana u vašem području kako bi ste odredili koja će vam najbolje odgovarati. Ako podjelite vaše potrebe i želje sa njima će vam dati uvid kolko će biti voljniji raditi i prilagoditi se vama. Sastanak sa osobljem u teretani također će vam dati dobar dojam kako se ponaša ostatak tima.

Također ćete morati ispitati dostupnost objekta. Čak i ako se oprema može prilagoditi, to i nije velika pomoć ako ne možete proći kroz vrata ili se slobodno kretati. Prođite kroz prostor teretane kako bi vidjeli imali dovoljno mjesta između sprava za manevriranje u vašim kolicima.

Povedite asistenta

Ako ste novi u vježbanju u teretani, možda ćete htjeti dovesti prijatelja ili njegovatelja. Imati nekoga sa sobom koji će vam pomoći prilagoditi i dohvatit opremu bit će od velike pomoći. Dok biste se trebali moći direktno kretati prema opremi, neki dijelovi opreme će zahtjevati transfer. Vaš asistent u teretani vam može pomoći oko toga.

Ili umjesto da gledate kako dovesti pomoćnika, možda biste htijeli povesti prijatelja/partnera za vježbanje s vama. Ta vam osoba još uvijek može pomoći kada je to potrebno, ali njihov primarni cilj bi bio da vas motiviraju i prave vam društvo dok vježbate.

Izaći iz kuće

Jedna od manje očitih prednosti pridruživanja lokalnoj teretani je da vas tjera na izlazak iz kuće. Tjelesna vježba je važna, ali održavanje mentalnog zdravlja je jednako potrebno. Svakako možete i vježbati kod kuće, možete čak i kupiti bučice i elastične trake kako bi ih koristili u vlastitoj sobi.  Ali bi vam izostao socijaliziranje odlaska u teretanu.

Teretana nudi i neku opreme koju najverojatnije ne možete koristiti kod kuće, ali nudi i interakcije koje ne možete dobiti kod kuće. Bilo da razgovarate s partnerom za vježbanje ili dobivate savjete za vježbanje od jednog člana osoblja teretane,  ti pozitivni društveni susreti povećavaju vaše cjelokupno zdravlje.

Više informacije o našoj bogatoj ponudi pomagala za fizikalnu terapiju možete naći u našem SISSEL web shopu (kliknite), ili nas kontaktirajte na mail info@ortorea.hr, te na tel. 042/350 744.