T : +385 42 350 744, A : Braće Radića 52/B Jalkovec, Varaždin, E : info@ortorea.hr

Vijesti

Savjetovanje, prodaja, servis ..

Ugovorni isporučitelj za HZZO pomagala

Objavljeno : 16.02.2018  Izmjena : 16.02.2018

Dobivanje novog posla nikad nije lako za bilo koga, ali za one koji su i invalidskim kolicima to može biti izuzetno teško

Kako pronaći posao u invalidskim kolicima

Dobivanje novog posla nikad nije lako za bilo koga, ali za one koji su i invalidskim kolicima to može biti izuzetno teško. Pogledajmo što morate uzeti u obzir kad tražite posao u invalidskim kolicima.

Poslovi u invalidskim kolicima: Kakvo radno mjesto tražiti

Pri traženju posla ako ste u invalidskim kolicima treba uzeti u obzir neke ključne stvari. Postoje pitanje kako riješiti prijevoz vezan do posla i povratak s njega, dostupnost objekta pa čak i dostupnost sanitarija. Sve ovo treba biti razmotreno prije nego što započne lov na poslove je da razmislite o prikladnosti za vrstu dostupnih poslova. No, problemi ne završavaju samo s praktičnim stvarima, gotovo se svaki korisnik invalidskih kolica u neko vrijeme sretne s negativnim stereotipima. Možda ste u potpunoj mogućnosti obavljanja svih zadatka, ali kada je riječ o razgovoru za posao, možda ćete se morati suočiti s dodatnim predrasudama i zahtjevima. Vaš potencijalni poslodavac može imati drugačije razumijevanje između njegove percepcije koje su vaše sposobnosti i pozitivne realnosti. Uvjeravajući ih da vas zaposle i budu spremni da vam daju priliku za posao može biti naporna borba.

Uz sve ove probleme s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom koje traže posao ponekad dođe osjećaj kako bi bilo najlakše odustati od traženja posla. Ne mora biti tako. Uz malo truda i odlučnosti moguće je boriti se s tim pitanima i osigurati posao koji vam odgovara.

Priprema korisnika invalidskih kolica za razgovor za posao

Znanje je ključ uspjeha u bilo kojem razgovoru za posao, a dvostruko više se to odnosi na osobe s invaliditetom, trebate se pripremiti ne samo za pitanja koje se odnose na potencijalno radno mjesto koje pokušavate osigurati, ali i za pitanja koja se tiču vašeg invaliditeta. Pravno, to se nebi smjelo dogoditi. Pa pažljivo razmislite o pitanjima koje će vas poslodavac pitati, ako smatrate pitanja primjerenim bilo bi dobra imati  pripremljene odgovore i vježbati unaprijed. Učinite jasnim da vas intervjuiraju za posao i da prepreke zbog invalidnosti mogu biti prevladane.

Planiranje rute do zgrade u kojoj ćete raditi

Pobrinite se da možete doći do i od zgrade u vrijeme kada ćete morati tamo putovati radnim danom, a ne samo na dan razgovora. Potrebno je razumjeti  potencijalne prepreke . Vladini programi ponekada  financiraju sve dodatne troškove koje imate na poslu, kao što je potrebna asistencija , prilagodbe tehnologije i izgradnja prilagodbi koje omogućavaju lakši pristup radnom mjestu.

Pokušajte saznati informacije o zgradi gdje ćete raditi i koliko je prilagođena za korisnike invalidskih kolica. Odredite eventualne probleme unaprijed, tako da ste već spremni odgovoriti na potencijalne problema ukoliko Vaš budući poslodavac ima bilo kakve nedoumice.

Koji su poslovi prikladni za korisnike invalidskih kolica?

Ovo je teško odgovoriti. Gotovo bilo koji posao mogao bi biti prikladan od strane nekoga u invalidskim kolicima ako imaju odgovarajuću kvalifikaciju i podršku. Sigurno svaki uredski posao može obavljati osoba koja ima invaliditet, s potrebnim prilagođenim alatima. Kvalifikacije i iskustvo su ono što je stvarno važno, a ne da li zaposlenik koristi invalidska kolica. Ako imate iskustva ili kvalifikacije u određenoj industriji, ima smisla započeti traženje posla u toj djelatnosti prije proširivanja polja pretraživanja.

Ako tražite općeniti rad onda imate širok raspon mogućnosti otvorenih za vas. Napredak u računalnim sustavima otvara mogućnosti za radna mjesta u IT i inženjeringu. Povezane discipline, kao što su računalno programiranje i administracija mreže također rastu u populanosti, a najčešći uredski poslovi također su prikladni za osobe s invaliditetom.

Ako želite raditi izvan uredskog okruženja, mogućnosti za zapošljavanje postoje u mnogim oblicima. Na primjer, u kreativnim radionicama, na lokaciji za medijske projekte ili u trgovini, samo da spomenemo nekoliko mogućnosti od mnogih. Poslovi u invalidskim kolicima mogu zahtijevati različite stupnjeve mobilnosti, tako da se mogućnosti mogu razlikovati ovisno o vašem profilu.

Rad od kuće je još jedna mogućnost. Mnogi korisnici invalidskih kolica preferiraju biti samostalni radnici zbog fleksibilnosti koje pruža, pa ako imate znanja i vještine, možete pokušati započeti svoj vlastiti posao ili raditi za druge tvrtke kao vanjski suradnik.

 Izbor je vaš, raspon mogućih poslova se povećava cijelo vrijeme. Ako postoji posao za koji znate da možete napraviti, prijavite se na njega. Trebati  ćete  strpljenja, ali s dobrom pripremom i samopouzdanjem možete dobiti posao koji želite. 

Izvor/foto: https://www.passionatepeople.invacare.eu.com/wheelchair-jobs/