T : +385 42 350 744, A : Braće Radića 52/B Jalkovec, Varaždin, E : info@ortorea.hr

Imate pitanja?

Savjetovanje, prodaja, servis ..

Ugovorni isporučitelj za HZZO pomagala

1. Koja kolica odabrati?  
Na pitanje koja su ona prava kolica odgovor se može dati samo uzevši u obzir individualne potrebe. U kojim kolicima mogu postići najugodnije sjedenje? Je li mi važan komfor u vožnji (govori se o sklopivim kolicima) ili imam samo malo snage koju moram optimalno iskoristi (kruta kolica)? Ako se radi o kolicima koje gura druga osoba, s kojim tipom kolica će se najbolje snaći?
 • Prodavatelj mora po predhodnom dogovoru pripremiti nekoliko invalidskih kolica koje ćete onda moći pregledati i isprobati.
 • Nadalje, trgovac treba točno objasniti sve funkcije invalidskih kolica.
 • Treba ustanoviti postoji li mogućnost samostalnog korištenja kolica (slaganje, vađenje i stavljanje stranicâ i pedalâ, korištenja kočnicâ).
 • Mora se ustanoviti može li se raditi transfer u i iz kolica ili postranični elementi smetaju (stranice, kočnice).
 • Mogu li (ili moja pratnja) ukrcati kolica u automobi.
 • U dućanu su dužni točno objasniti sve mjere, opremu i dijelove.
 • Važno je i sviđaju li mi se kolica (samo u tom slučaju se čovjek se dobro osjeća u njima).
 • Prodavač ili prodavačica moraju dati informativni materijal.
 • U nazočnosti kupca, prodavatelj mora ispuni točno formular s mjerama, te kupcu dati jednu kopiju istoga.
 • Treba ustanoviti je li sva oprema uistinu i potrebna, kako ne bi bilo problema sa zdravstvenim osiguranjem.

Na pitanje koja su ona prava kolica odgovor se može dati samo uzevši u obzir individualne potrebe. U kojim kolicima mogu postići najugodnije sjedenje? Je li mi važan komfor u vožnji (govori se o sklopivim kolicima) ili imam samo malo snage koju moram optimalno iskoristi (kruta kolica)? Ako se radi o kolicima koje gura druga osoba, s kojim tipom kolica će se najbolje snaći?

Na što moram pripaziti kod isporuke kolica?

Nitko si to ne mora dozvoliti - da mu uvale jedno pomoćno sredstvo, kao što su kolica, poput mačka u vreči. Nije preveliki zahtijev da se prilikom preuzimanja ili isporuke sjedne u kolica i isproba kako bi se ustanovilo je li sve u redu. Dakle, neka Vam trgovci sve pojasne i prije potpisa trebate isprobati svoja kolica i eventualno dati potrebne primjedbe.

Koje mogućnosti podešavanja imaju dobra kolica?

 • Nagib sjedala je visinska razlika između prednjeg stražnjeg dijela sjedala (pravilo: što je viši nivo ozljede, to mora niti veći nagib sjedala prema natrag).
 • Podešavanje naslona: niti jedna leđa nisu ravna, nego imaju anatomski oblik. Naslon mora biti ugodan za leđa.
 • Postizanje željenog kuta između leđnog naslona i sjedala obično je moguće samo kod krutih kolica. Sve u svemu, nije potrebno pretjeravati – kolica ne trebaju postati ležaljka, ali isto tako naslon ne smije gurati prema naprijed.
 • Gdje su kotači? Ako su kotači više postavljeni prema naprijed, kolica se lakše voze i pokretnija su, ali i sklonija prevrtanju unazad. Kao rješenje ovog problema nude se kao dodatna oprema zaštitni kotačići protiv prevrtanja.
 • Kut položaja pedale. Koljena ne smiju stršati, a stopala moraju biti u neutralnom položaju. Zbog toga pedale moraju biti podesive.
 • Ako postoje nasloni za ruke, trebali bi biti pokretni po visini. Lakat mora udobno ležati i biti poduprt.

Kako se sjedi u kolicima?

Najvažnije je sjediti u kolicima i tijekom vožnje opušteno i sigurno. Nema smisla stalno se pridržavati u kolicima, ili paziti da se ne ispadne. Tako se uzalud troši dragocjena energija, koju je bilo moguće koristiti za druge aktivnosti, što za dulje vrijeme nije zadovoljavajuće. Treba pokušati sjediti uspravno koliko je moguće. Ipak, postoje osobne anatomskie granice, pa tako nije uvijek moguće raditi sve kao iz udžbenika. Položaj sjedenja trebao bi, po mogućnosti, biti simetričan, jer kod duljeg koso držanja dolazi do bolova i može nastati dekubitus, zbog neravnomjernog opterećenja sjedećih kostiju. Napokon, važno je i naći položaj u kojemu se spazmi manje očituju.

Kako bi se trebala izmjeriti kolica?

Sve mjere bi trebalo uzeti u uspravnom i udobnom sjedećem položaju u izabranim kolicima. Prilikom određivanja širine sjedala mora sa svake strane strane ostaviti mjesta za jednu ruku u vertikalnom položaju. Ako se ostavi previše mjesta između tijela i stranica, smanjuje se stabilnost držanja u kolicima. Isto tako, ne smije nastati bočni pritisak na tijelo. Kako bi se mogla odrediti dužina sjedala, osoba se mora moći dobro nasloniti na naslon i mora imati dobru potporu za bedra. Između leđa i sjedala trebalo bi biti mjesta za jednu ruku. Visina naslona jako ovisi fizičkim mogućnostima korisnika i svrsi kolica. Sportska kolica trebaju, jasno, što niži naslon, jer je kod sporta potrebno mnogo slobode za kreatanje. Sjedi li se cijeli dan u uredu, tad će se čovjek tijekom dana umoriti, a uspravni položaj moći će se održati samo višim naslonom. Osnovno, leđne lopatice moraju ostati slobodne i tako omogućiti rukama što više slobodnog kreatanja. Uobičajeni leđni naslon je cca 5 centimetra niži od lopatica. Visina naslona ovisi jako od potrebe sigurnosti i visini ozljede. U svakom slučaju treba promisliti na kakvom jastuku će se sjediti, jer kod njih postoje velike razlike u visini.

Izvor članka: www.hupt.hr


2. Dekubitus = latinski decumbere = ležati

 

Dekubitus je bolest koja je vezana za ležanje i pritisak na određeni dio tijela

U etiologiji dekubitusa ono što je bitno spomenuti to je imobilizacija, pritisak na podležuću kost, a bitan čimbenik u tome je hipestezija odnosno anestezija, smanjena osjetljivost ili neosjetljivost toga dijela tijela, kao dodatni element je inkontinencija i malnutricija. Akcent ćemo stavit na kirurško liječenje dekubitusa.

Liječenje dekubitusa je izuzetno skupo i zahtjevno, dugotrajno i kompleksno. Prevencija je svakako ono najbolje i nešto što se ne može zamijeniti, međutim kada ta prevencija ne uspije onda zadnja karika dolazi ta kirurška, plastičarska komponenta. Recidiv je 95%. Amerikanci izračunali da liječenje dekubitusa stoji 20-50.000$ po bolesniku. Pritisak na podležuću kost koji dovodi do ishemije, nedostatka vaskularizacije, nekroze i na tom mjestu nastaje ulceracija ili dekubitus. Jačina pritiska na mjestima na kojima je više od 32 mm živinog stuba nastaje ishemija. Kod ležanja na leđima pritisak na pete je najmanji oko 10 mm, glutealna regija oko 30 mm, dok je sakralna regija već u startu 50 mm živinog stuba. Ležanje na trbuhu nema niti na jednom mjestu pritisak veći od 10 mm. Sve iznad 32 mm živinog stuba izaziva ishemiju. Čovjek koji sjedi s natkoljenicama paralelnim s podlogom ima opterećenje na sjedalnim kvrgama od 60 mm U položaju kad ima podignute natkoljenice znači kad je oslonjen samo na tuber odnosno sjedalne kvrge pritisak iznosi čak 100 mm. Vrijeme izloženosti pritisku jednako je važno kao i sila pritiska. Do radijalne nekroze će doći kod pritiska od 500 mm u roku već 2 sata a kod pritiska od 100 mm u roku 10 sati. Tamo gdje se razvija ishemija tamo je povoljno tlo za razvoj infekcije. U točki pritiska se javlja kumulacija bakterija. Uglavnom svi naši pacijenti imaju miješani tip infekcije, stafilokokus aureus, stafilokokus ifidimitis,  proteus, često i MRSA…